Zinfandel bij het eten

De nummer 1 website over Zinfandel wijn

Zinfandel bij het eten

7 november 2017 Eten 0

Zinfandel bij het eten?
De veelzijdige druif Zinfandel kan bij diverse gerechten: van lichte salades met kip, pizza, hamburgers tot en met krachtige stoofschotels. Veel hangt af van de stijl van de wijn.

White Zinfandel
De White Zinfandel is geen aparte druivensoort. Vlak nadat de alcoholische vergisting begint, scheidt de wijnmaker het sap van de schillen, waarin de kleur zit. Het resultaat is een witte wijn of rosé. Zinfandelwijnen die op deze manier gemaakt zijn, hebben vaak een frivool en licht karakter. Bovendien wordt de vergisting onderbroken als de wijn een alcoholgehalte van 8% heeft bereikt. Er zijn dus nog onvergiste druivensuikers over. Hierdoor smaakt de wijn vaak een beetje zoetig. Aangenaam en licht. Ideaal als aperitief, bij een feestje of bij het eten.

Welk eten bij een White Zinfandel?
Denk aan frisse salades met gerookte kip en mango, afgemaakt met een scheut olijfolie. De suikers van de mango werken goed met het restzoet van de witte zinfandel of rosé Zinfandel.
Zinfandel is een blauwe druif, waarmee je rode wijn kunt maken. Als de druiven na de oogst geperst en gekneusd worden, kan de alcoholische vergisting beginnen. Anders dan bij wit en rose laat de wijnmaker de schillen, de pitjes en het vocht langzaam vergisten. Iedere wijnmaker streeft een eigen stijl na, afhankelijk van het lokale terroir, de leeftijd van de wijnstokken, opbrengsten per hectare en uiteraard de wens van de producent. Met Zinfandel kan je veel kanten op. Van medium-bodied tot intens en krachtig.Welk eten bij een medium bodied Zinfandel?
Een eenvoudige medium bodied Zinfandel is doorgaans fruitig en vrij soepel. Veel fruit, weinig tannines, lekker makkelijk. Prima als borrelwijn of op feestjes. Wat eet je erbij? Denk aan een kip aan de grill. Of een barbecue.

Welk eten bij een full bodied Zinfandel?
‘Hoe lager de opbrengst, hoe beter de kwaliteit’, hoor je wel eens zeggen. Dat gaat ook op voor deze krachtige en intense wijnen. De wijnstokken hebben zich al enkele meters in de bodem geworteld. Via de wortels komen de mineralen en de voedingstoffen in de druiven, die vaak ook nog ‘gekrent’ worden. Het resultaat is een smaakvolle, intense en volle rode wijn met een behoorlijk lengte. Deze Zinfandelwijnen lenen zich goed voor een lamsstoof, gebraden wild, eend. Een gerijpte Zinfandel kan ook goed samen met een kaasplank met bijvoorbeeld oude Goudse.