Zinfandel Advocates and Producers, meer dan een fanclub

De nummer 1 website over Zinfandel wijn

Zinfandel Advocates and Producers, meer dan een fanclub

15 november 2017 Geen categorie 0

Liefhebbers van de druivensoort Zinfandel kunnen lid worden van de Zinfandel Advocates and Producers (ZAP). Dit is een consortium van 200 wijnproducenten en enkele duizenden leden. Door middel van proeverijen en seminars hopen ze de populariteit van Zinfandel te vergroten.

ZAP

ZAP is in 1991 opgericht door een groep van 22 Californische wijnmakers. Ze wilden de nadruk leggen op de goede kwaliteiten van de Zinfandel. Tot die tijd kende het grote publiek de druivensoort vooral van de makkelijk drinkbare, maar eenvoudige slobberwijn White Zinfandel. Dat dezelfde druivensoort ook aan de basis kan staan van volle, krachtige en complexe wijn was nauwelijks bekend. Ondermeer Paul Graper van Ridge Vineyards en Joel Peterson van Ravenswood bleken de pleitbezorgers van het eerste uur te zijn.

Zinposium

In de afgelopen 25 jaar kon het publiek kennismaken met Zinfandel op het Zinfandel Festival, dat jaarlijks georganiseerd wordt in San Francisco. In 2002 organiseerde ZAP het Zinposium, waar diverse sprekers zich bogen over de kwaliteiten van de druivensoort. Ook zette ZAP zich in voor de erkenning van Zinfandel als Californische druivensoort. Toenmalig governator Arnold Schwarzenegger heeft hierover uiteindelijk zijn veto uitgesproken. Desalniettemin blijft de beweging groeien en sluiten steeds meer liefhebbers en producenten – ook buiten Californië – zich aan.

The Zinfandel Heritage Project

Vrijwel direct na de oprichting van het genootschap, begon het onderzoek naar de herkomst van Zinfandel. Carole Meredith van de Davis University (de wijnuniversiteit van de Verenigde Staten) werkte hiervoor samen met een aantal producenten en andere betrokkenen van ZAP. Hier is aangetoond dat Zinfandel genetisch identiek is met de Italiaanse Primitivo. Hun gemeenschappelijke herkomst is terug te voeren op de Kroatische druif Crljenak Kaštelanski. Het Zinfandel Heritage Project heeft kennis opgeleverd die tegenwoordig gebruikt wordt voor het in stand houden van de oorspronkelijke, en ziektevrije klonen. Ook wordt er veel met de druivensoort geëxperimenteerd, niet alleen in Californië, maar ook in andere wijnregio’s.

Liefhebbers kunnen lid worden van de Zinfandel Advocates and Producers. Behalve deelname aan diverse proeverijen, kan je deelnemen aan symposia en andere activiteiten. Meer informatie staat hier.