Wat zijn de duurste zinfandel wijnen?

De nummer 1 website over Zinfandel wijn

Wat zijn de duurste zinfandel wijnen?

28 januari 2020 Wijn 0

De Zinfandel is misschien wel de ingewikkeldste druif voor een consument. In het schap van de supermarkt kom je hem tegen als White Zinfandel; in de wijnspeciaalzaak kan een Old Vine Zinfandel makkelijk voor 50 euro per fles aangeboden worden. Je kan met Zinfandel dus alle kanten op.

White Zinfandel

Van de Zinfandel wordt ondermeer de White Zinfandel gemaakt, een eenvoudige, lichtzoete rosé. Dit type wijn is ongekend populair bij beginnende wijndrinkers. Niet complex, veel smaak, een beetje restsuiker en een hoge doordrinkfactor maken van de White Zinfandel een commercieel succes. White Zinfandel kost meestal niet meer dan 6 euro per fles.

Wijnkenners

De wijnkenners halen hun neus op voor de White Zinfandel. Ze beschouwen het vaak als limonade. Met wijn heeft het in hun ogen weinig van doen. Ook de eenvoudige rode wijnen gemaakt van Zinfandel krijgen geen hoge waardering. Maar evengoed is het voor de prijs die je betaalt voor een gemiddelde Zinfandel een prima, maar eenvoudig glas. Met de volumes waarmee Gallo en Barefoot hun wijnen in de markt zetten, kan je nu eenmaal niet een hoge mate van complexiteit verwachten.

Zinfandel topwijn?

Maar kan de Zinfandeldruif een topwijn voortbrengen? Sommige wijnkenners zeggen van wel. Mits de wijngaard voorzien is van oude stokken (“Old Vines”) voor complexiteit en er sprake is van een stringent snoeibeleid om de opbrengsten laag te houden. In dat geval kan de ‘Zin’ zijn ware aard laten zien: volle, complexe wijnen met tonen van gerijpt rood fruit, gelaagdheid die het terroir weerspreekt en een lengte die menig Cabernet Sauvignon doet verbleken. Russian River, Napa Valley en Paso Robles zijn de wijnregio’s waar de duurste Zinfandelwijnen vandaan komen. Je moet er even diep voor in de buidel tasten, maar het wijngenot is gegarandeerd met de volgende wijnen uit de lijst:

De duurste wijnen gemaakt van Zinfandel

1. Martinelli Jackass Hill Zinfandel, Russian River Valley – $ 119

2. Vineyard 29 Aida Estate Zinfandel, Napa Valley – $ 102

3. Turley Wine Cellars Hayne Vineyard Zinfandel, Napa Valley – $ 100

4. Williams Selyem Papera Vineyard Zinfandel, Russian River Valley – $ 97

5. V Sattui Winery Crow Ridge Vineyard Old Vines Zinfandel, Russian River Valley – $ 72

6. Turley Wine Cellars Ueberroth Vineyard Zinfandel, Paso Robles – $ 71

bron: Wine-Searcher