Wat is Zinfandel?

De nummer 1 website over Zinfandel wijn

Zinfandel is een blauwe druivensoort, die voornamelijk is aangeplant in Californië. Ongeveer 10 procent van het Californische wijnbouwareaal bestaat uit Zinfandel. De druif is tijdens de Goldrush voor het eerst aangeplant in Sonoma County.

Inmiddels is bekend dat Zinfandel en Primitivo (aangeplant in het Italiaanse Puglia) dezelfde druivensoorten zijn. DNA-onderzoek gedaan door de Davis University heeft dit uitgewezen. De voorvader van Primitivo komt uit Kroatië, waar de druivensoort Crljenak Kastelanski  (‘de blauwe van Kastela’) heet. Het is niet duidelijk of Zinfandel via de Italiaanse of de Kroatische route naar Californie is gekomen. Een ander raadsel is van taalkundige aard. Waarom heet de druif Zinfandel en niet Primitivo of Crljenak Kastelanski?

Wijnstijlen Zinfandel

Als wijnmaker kan je met de druivensoort veel kanten op. De blauwe druif is uitermate geschikt voor het produceren van volle, kruidige wijnen met veel body en een hoge smaakintensiteit. Doordat de druif relatief veel suikers aanmaakt zit het alcoholpercentage vaak boven de 14%. Zeker in het geval de opbrengst per hectare bewust laag gehouden wordt en de wijnstokken al diep in de bodem geworteld zijn, kan de wijnmaker intense wijnen met bewaarpotentie produceren.

White Zinfandel

Een klein deel van de totale Zinfandelproductie bereikt de consument in deze rode vorm. Het overgrote deel, ongeveer 85 procent, komt op de markt als White Zinfandel. In de jaren ‘70 maakte de druif furore op de Amerikaanse markt in de vorm van lichte, halfzoete witte wijn of rosé. Een verleidelijk en makkelijk drinkbaar glas dat met name bij beginnende wijndrinkers populair was. Het resultaat was dat Zinfandel steeds meer aangeplant werd in California. Grote bedrijven als Barefoot en Gallo verkopen de White Zinfandel inmiddels wereldwijd. Sinds de jaren ‘90 ligt er echter steeds meer focus op het produceren van droge, rode kwaliteitswijnen. Met name in de diverse AVA’s (American Vineyard Area) in regio’s als Sonoma County en Napa Valley zien we de Zinfandel aan de basis staan van kwaliteitswijnen. In veel gevallen gaat het om ‘oude’ wijnstokken (‘Old Vines’). Sommigen daarvan krijgen hoge waarderingen van de bekende Amerikaanse wijncriticus Parker.

 

old vine zinfandel

Creative Commons Naotake Murayama

 

‘ZIN’

Amerikanen zien de Zinfandel als hun eigen druif. Hij wordt vaak liefkozend ‘Zin’ genoemd en als een van de weinige druivensoorten heeft hij een eigen fanclub (zie ZAP; Zinfandel Advocates and Producers). De recente ontdekking ten aanzien van de verwantschap tussen Primitivo en Zinfandel is dan ook niet overal met gejuich ontvangen, omdat het onderzoek aantoonde dat de druif feitelijk geen eigen Amerikaanse druivensoort is.

Tegenwoordig bestaat bijna 18000 hectare uit Zinfandelaanplant. Het is na Chardonnay en Cabernet Sauvignon de belangrijkste Amerikaanse druivensoort. De druif is het meest aangeplant in San Joaquin (7362 hectare), gevolgd door Sonoma County (2044 hectare). In 2016 is er bijna 420 miljoen kilo van geperst. In het begin van de jaren ‘70 bedroeg de productie slechts een kwart hiervan.

Kleur Zinfandel

De schil van de druif is dunner dan die van bijvoorbeeld Merlot of Cabernet Sauvignon. De droge, rode Zinfandelwijn heeft doorgaans ook net een wat minder diepe en intense kleur.

Geur Zinfandel

Qua geur doet een volle Zinfandelwijn denken aan blauwe bessen, cassis, rijpe pruim, kruidigheid in de vorm van peper en soms zelfs aan drop. Houtrijping zorgt nog voor tonen als caramel, vanille en soms een rokerige afdronk. In de mond proef je hetzelfde, hoewel veel proevers het fruit een gekonfijt karakter toedichten.

Smaakkenmerken Zinfandel

Als we de kenmerken van de wijn op een schaal van 1 tot 10 indelen, dan heeft een droge, rode Zinfandel van goede kwaliteit gemiddeld gezien de volgende kenmerken:

Zuurgraad: 6/10

Tannines: 7/10

Alcohol: 8/10

Smaakintensiteit: 8/10

Body: 7/10

De ideale schenktemperatuur rood : 17ºC