Crljenak Kaštelanski of Tribidrag

De nummer 1 website over Zinfandel wijn

Crljenak Kaštelanski of Tribidrag

21 augustus 2018 Wijngebieden 0

De Zinquest, de zoektocht naar de oorsprong van Zinfandel, leverde interessante ontdekkingen op. Zo bleek de in Puglia aangeplante druif Primitivo een tweeling van Zinfandel te zijn. En inderdaad zijn de omstandigheden in het de hak van de laars van Italië goed te vergelijken met die in California. Warme zomers, koele winters, net voldoende neerslag op jaarbasis. Primitivo en Zinfandel zijn inmiddels vrij bekend onder de wijnliefhebbers.

Kroatische wijnbouw

Maar de zoektocht was nog allerminst afgelopen. In de jaren ’90 dachten specialisten de Plavac Mali als voorouder te herkennen. Later bleek dit een vertakking te zijn van de in 2000 verloren geachte Crljenak Kaštelanski, die aan de Dalmatische kust, vlak bij de plaats Kaštela, werd ontdekt. Uit DNA-onderzoek bleek dat de druif identiek is aan Primitivo en Zinfandel. Met het vinden van de ‘Rode van Kaštela’ was het raadsel opgelost.

Tribidrag

De Kroatische wijnbouwers waren blij. Wellicht hadden ze een troef in handen om hun wijnen ook in het buitenland  te verkopen. De naam Crljenak Kaštelanski bekt echter niet makkelijk. In 2011 bleek dat de in de Kroatische wijnbouw eerder beschreven druif Tribidrag genetisch identiek is aan de Crljenak Kaštelanski. Bovendien verwijst het woord Tribidrag net als Primitivo naar het woord ‘vroeg’, wat weer is afgeleid van het vroegrijpende karakter van de druif.

Jancis Robinson

Vorig jaar is er dan ook een groot symposium georganiseerd in het Kroatische Split onder de naam “Ja sam Tribidrag” (‘Ik ben Tribidrag’) met ondermeer de beroemde Engelse wijnschrijver Jancis Robinson als spreker. Het is duidelijk de bedoeling dat de genetische evenknie van Zinfandel en Primitivo, Tribidrag gaat heten en niet Crljenak Kaštelanski.